top of page

Ο Νίκος Φλώρος τιμήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Με τιμώμενο πρόσωπο τον Έλληνα καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων γιόρτασε στο Ζάππειο, την 52η επέτειo της ιδρύσεως του Ομοσπονδιακού Κράτους.


Η φετινή εκδήλωση είχε πολυδιάστατη σημασία καθώς με την έκθεση των πιο αντιπροσωπευτικών έργων του Νίκου Φλώρου «προλογίστηκε» η επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP 28, που θα εκκινήσει στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή είκοσι οκτώ χωρών.Τα οκτώ μοναδικά έργα μεγάλων διαστάσεων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Αρκά καλλιτέχνη «μαγνήτισαν» τα βλέμματα όλων όσων είχαν την τιμή να παραβρεθούν στις αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου.

Το αστραφτερό μεταλλικό αλουμινένιο φόρεμα της Μαρίας Κάλλας, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης εμπνευσμένο από εκείνο με το οποίο η Diva ερμήνευσε την «Τραβιάτα» του Βέρντι και που ήρθε ιδικά για την εκδήλωση αυτή απευθείας από την όπερα του Ντουμπάι, όπου και εκτίθεται από τον Μάιο 2023 στην κεντρική αίθουσα της όπερας του Ντουμπάι στα πλαίσια του εορτασμού των εκατό χρόνων από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας!

Στην εγκωμιαστική για τον τιμώμενο Καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο ομιλία του ο Πρέσβης των Η.Α.Ε. στην Ελλάδα, Σουλεϊμάν Χάμιντ Αλ Αλμαζοούι τόνισε:


«Για πρώτη φορά η Πρεσβεία των Η.Α.Ε. ανοίγει τις πόρτες της στους υψηλούς της προσκεκλημένους οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Έλληνα γλύπτη που βασίζονται σε μια ειδική τεχνική μετατροπής αλουμινίου σε πρωτότυπα έργα τέχνης, μοναδικά γλυπτά κοστούμια και πορτραίτα διάσημων προσωπικοτήτων.


Ο Νίκος Φλώρος έχει δώσει στο πρόσφατο παρελθόν το καλλιτεχνικό του παρών με μεγάλη επιτυχία στο Αμπού Ντάμπι, όπου εκτός από εκθέσεις που έχει παρουσιάσει εκεί, έχει δημιουργήσει με την ιδιαίτερη τεχνική του το πορτραίτο του προέδρου των Η.Α.Ε., Α.Υ. Σεϊχη Μοχάμεντ Μπιν Zαγιέν Aλ Ναχαγιάν. Έκτοτε το πορτρέτο του ανήκει στη μόνιμη συλλογή του Κράτους.


Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για τη φιλοξενία των Η.Α.Ε, ο κ. Νίκος Φλώρος δημιούργησε το σύμβολο των Η.Α.Ε, το «Γεράκι της Ερήμου» που μας προσέφερε ως ένδειξη τιμής και συνέχειας της καλλιτεχνικής συνεργασίας του με τα Η.Α.Ε.


Μέσω του καλλιτεχνικού του έργου προωθεί το ενδιαφέρον των δύο χωρών να επεκτείνουν την ήδη εξαιρετική διμερή τους συνεργασία σε διάφορους τομείς, κρίσιμους για το μέλλον των κοινωνιών, που υποδηλώνουν τη δυνατότητα της τέχνης ως χρήσιμου εργαλείου για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ανάγκη συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος.


Η συγκεκριμένη παρουσίαση βασίζεται στην επιτυχία των προηγούμενων εκθέσεων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο οποίος με τη μεγάλη δημιουργικότητα και το πάθος του για το έργο του, ενεργεί ως πρεσβευτής του κοινού οράματός μας για ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς επίσης και της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης, ανοίγοντας διεθνείς δρόμους στην πορεία της Ελλάδας με βάση το πολιτιστικό πλεόνασμα που κληρονόμησε και το οποίο συνεχώς εξελίσσεται».

Στην λαμπερή βραδιά του Ζαππείου Μελάθρου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι του Πολιτικού, του Πνευματικού και του Καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, οι συνεργάτες του Νίκου Φλώρου καθώς και η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων με τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο αλλά και δεκάδες διπλωμάτες από πολλά Κράτη της υφηλίου.

Comentários


bottom of page